Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μεσαιωνικός Ελληνισμός: Ανατρέχοντας στο Βυζάντιο...


Επίτιτλο, αρχικό γράμμα Α (κώδ. 4, φ. 113α)
Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους
  Το Βυζάντιο είναι μια χιλιόχρονη Αυτοκρατορία. Μια διδακτική παγκόσμια ιστορία. Ταυτόχρονα ένα αιώνιο παραμύθι με πορφυρούς ήρωες ανεξίτηλους. Η ιστορία ανήκει σε όλους. Η συγγραφή της δεν μονοπωλείται από τους ιστορικούς μόνο. Ο Μπρεχτ στον "Κύκλο με την Κιμωλία", αιτιολογεί πως "κανένα πράγμα δεν είναι κανενός, ή αν όχι, τότε είναι 'κείνου που μεράκι του τό 'χει". Η Ιστορία δεν είναι επιστήμη με νόμους όπως η Φυσική, η Ιατρική και η Νομική. Τίμιοι ιστορικοί συντάσσουν έντιμη ιστορία. Συνταγή ιστορικής αντικειμενικότητας δεν υπάρχει.
 ................................................................................................................................................       
 Η ιστορία του Βυζαντίου συνιστά όχι "μάθησιν" αλλά "παθημάτων κάθαρσιν" και γι αυτό ας θυμηθούμε τον στοχασμό του Σπινόγκι "Μην κλαις, μη γελάς, προσπάθησε να καταλάβεις, καθώς μέσα από τις σελίδες διασχίζεις τις ολέθριες αυτοκρατορικές διενέξεις και των νοβιλισσίμων βυζαντινών δομέστιχων τις ίντριγκες".                                                            

 (από τον Πρόλογο του Νίκου Πασχαλίδη) 

Το βιβλίο γράφτηκε με αποκλειστικό σκοπό να αναδείξει το μεγαλείο του βυζαντινού πολιτισμού, που συχνά και άδικα παραγκωνίζεται, συγκρινόμενος με τα κλασικά χρόνια. Ο συγγραφέας, λάτρης και γνώστης της βυζαντινής ιστορίας αυθεντικός, ακολούθησε τον παραδοσιακό τρόπο συγγραφής,
ανατρέχοντας στις πρωτότυπες πηγές, δυσεύρετες συχνά, τις οποίες αναζήτησε με πείσμα και χρησιμοποίησε με σεβασμό. Έτσι, μετά από πολυετείς και κοπιώδεις προσπάθειες, προβάλλει μια ζωντανή απεικόνιση του βυζαντινού πολιτισμού ανά τους αιώνες. Το μεγαλείο της δομής του βυζαντινού κράτους και η εξέλιξή του περιγράφονται γλαφυρά, αναδεικνύοντας το θαυμαστό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της βυζαντινής διοίκησης.
    Με τρόπο συναρπαστικό, παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές των βυζαντινών τεχνών, πρότυπα μίμησης για μεταγενέστερους πολιτισμούς, στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία, για τη διδασκαλία των παιδιών, για την επιρροή της ελληνικής φιλοσοφίας στη διαμόρφωση της χριστιανικής δογματικής, για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και την καθημερινότητα του βυζαντινού πολίτη. Συγχρόνως, περιγράφονται και σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν το χιλιόχρονο αυτό πολιτισμό και τον οδήγησαν αρχικά στο μεγαλείο και τέλος στην πτώση, της οποίας τα αίτια επεξηγούνται ψύχραιμα και αντικειμενικά.
   Σε πείσμα των καιρών και της εθνικής καταρράκωσης, στο βιβλίο του ο συγγραφέας συνειδητά δεν προσφέρει αναμασημένες πληροφορίες προς ημιμαθείς, αλλά πολύτιμες γνώσεις για μια ιστορική περίοδο που σημάδεψε ανεξίτηλα τον παγκόσμιο πολιτισμό.
   


Ο Βασίλης Θεοχάρης είναι απόστρατος Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πέρα από τις επαγγελματικές και νομικές σπουδές του, επί μία εικοσαετία μελέτησε το Βυζάντιο και δημοσίευσε πολλά σχετικά άρθρα σε διάφορα περιοδικά.






Κεντρική διάθεση : ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Π. ΧΡΗΣΤΟΥ
Βιβλιοπωλείο "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ"
Ερμού 61 . τηλ. 2310282782, fax 2310240331
546 23 Θεσσαλονίκη
    e-mail: erwdios@otenet.gr 
  
    Το σύγγραμα διατίθεται στην τιμή των 20,00 Ευρώ