Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΜΒΑ Νο 2! Το Ελεγκτικό λέει στην κυβέρνηση "δώστε πίσω συντάξεις και ανδρομικά σε απόστρατους" Πηγή:http://www.onalert.gr"

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου( http://www.elsyn.gr/elsyn/root.jsp)
με τρεις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της επιβάλλει την αναδρομική επιστροφή μεγάλων ποσών στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σε πανεπιστημιακούς καθηγητές και διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ.

Μάλλον δεν ήταν τυχαία η δημόσια παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου(τώρα της Ν.Δ) ο οποίος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα πρόκειται για τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν από το καλοκαίρι του 2012.

Ειδικά για την περίπτωση των απόστρατων η Ολομέλεια αποφάσισε με ψήφους 27 υπέρ και 2 κατά την άμεση επιστροφή!

Το σκεπτικό της απόφασης λέει ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα στις περικοπές.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση; Ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρέπει να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012 ,χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.

Επίσης κρίθηκε ως αντισυνταγματική ,παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών. Πρέπει λοιπόν να επιστραφούν όλα τα ανδρομικά από τον Ιούλιο του 2012!


(Σχόλιο απο τον Υποστρ/γο ε.α της ΕΛ.ΑΣ Δημήτριο Μαστρογιάννη,μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου)
''Κατά το άρθρο 98 του Συντάγματος στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκουν κυρίως ο έλεγχος των δαπανών του Κράτους, καθώς και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων, που υπάγονται με ειδική διάταξη νόμου στο καθεστώς αυτό, ο έλεγχος συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας στις οποίες αντισυμβαλλόμενος είναι το Δημόσιο ή πρόσωπο που εξομοιώνεται με αυτό, ο έλεγχος των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η γνωμοδότηση για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις, η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης προς τη Βουλή για τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, η εκδίκαση διαφορών σχετικά με την απονομή συντάξεων και τον έλεγχο των λογαριασμών και τέλος η εκδίκαση υποθέσεων που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών ή στρατιωτικών δημόσιων υπαλλήλων.''