Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη (2015)

Τελέσθηκαν και φέτος όπως είχαν προγραμματισθεί και σας ενημερώσαμε με την προηγούμενή μας ανάρτηση-κάλεσμα συμμετοχής, οι σχετικές με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κεντρικές εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι οποίες και αποτέλεσαν την κορύφωση μιας σειράς σχετικών στο θέμα εκδηλώσεων. 
Ο Σύνδεσμός μας, συμμετείχε με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλη του στις δυο κορυφαίες εκδηλώσεις, όχι από απλή τυπική υποχρέωση, αλλά από υψηλή αίσθηση του χρέους απέναντι στις γενεές των Ελλήνων,  που με τους αγώνες και τη θυσία τους διεκδίκησαν ή υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα να έχουν πατρίδα, οικογένεια και θρησκεία, απέναντι σε έθνη που το κύριο μέλημά τους ήταν η στέρηση της ελευθερίας σε επιλογές κάθε λαού που διέφερε φυλετικά ή θρησκευτικά μαζί τους. 
Ο κ.Βασίλης Καρπάθιος, απόγονος ξεριζωμένων Ελλήνων
Έτσι λοιπόν αυτή τη φορά, πιστοί στο καθήκον, τιμώντας ένα ακόμα πολύπαθο τμήμα του ελληνισμού, ενώσαμε τις φωνές μας με το πλήθος των ποντιακής καταγωγής συμπολιτών μας, για να δηλώσουμε το παρόν στη μνήμη και την απαίτηση να αναγνωρισθεί διεθνώς η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που μαζί με αυτή των Ασσυρίων και των Αρμενίων στιγμάτισαν τις αρχές του αιώνα με τα δραματικά γεγονότα τους, στη σκιά της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, αναδεικνύοντας το γεγονός πως και το "σύγχρονο" πρόσωπο της Τουρκίας δε διαφέρει από το στυγνό οθωμανικό παρελθόν της. 

Τρίτη,19η Μαΐου 2015 
Με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, η κεντρική εκδήλωση μνήμης που ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και την κατάθεση στεφάνου.
Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη, του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γεωργίου Παρχαρίδη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστα Απόστολου. 
Ο κ.Πίτερ Κουτουντζιάν
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αμερικανός πολιτικός, αρμενικής καταγωγής, Σερίφης της κομητείας Μίντλεσεξ Μασαχουσέτης και αγωνιστής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στέργιος και
ΠΟΥΛΑΔΑΚΗΣ Δημήτριος στη συγκέντρωση, έτοιμοι για την πορεία.
Το πρόγραμμα στην Πλατεία έκλεισε με αντιπροσωπευτικά τραγούδια του Πόντου από χορωδία και τη σκυτάλη πήρε η "Πορεία διαμαρτυρίας" προς το τουρκικό Προξενείο για την επίδοση Ψηφίσματος. Κύρια συνθήματα αποτέλεσαν η δίκαιη απαίτηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η ένταξη των ιστορικών γεγονότων στη σχολική ύλη. 
Κυριακή, 24η Μαΐου 2015
  Στα πλαίσια των επίσημων εκδηλώσεων της πολιτείας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε:
- ώρα:10.00΄, Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, παρουσία προσκεκλημμένων της πολιτειακής, της πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων φορέων, και ακολούθως ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου ΠΟΥΛΑΔΑΚΗΣ Δ. και ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στ.
στο μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου μετά την κατάθεση στεφάνων
- ώρα: 11.00΄, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, το Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σ.Σ., τον Περιφερειάρχη, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, Αντιστράτηγο Βασίλη Μωυσίδη και εκπροσώπους φορέων μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας κ.Στέργιος Σαββίδης. 

       
Αναμνηστική των εκπροσώπων
του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποστράτων Χωρ/κής και Ελληνικής Αστυνομίας Ν.Θεσ/νίκης,
με τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Εν Αποστρατεία Ν.Θεσ/νίκης.
Από αριστερά: ΠΟΥΛΑΔΑΚΗΣ Δ., ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Γ., ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στ., ΠΑΣΧΑΛΕΡΗΣ Π.