Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Κάλεσμα συμμετοχής 
(Πατήστε εδώ => Ο και διαβάστε ακούγοντας το τραγούδι)
   Κάθε αδικοχαμένη ψυχή αξίζει τη μνήμη της από τους οικείους της, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια γενοκτονία. Στην προκειμένη περίπτωση 353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου, θύματα του Κεμαλισμού, περιμένουν τη δική μας συνεισφορά στη μνήμη, όπως τιμούμε και τη μνήμη όλων των Ελλήνων που θυσιάστηκαν στο όνομα του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της υπεράσπισης της πατρώας γης στο πέρασμα των αιώνων. 
   Το κείμενο αυτό αποτελεί μόνο ένα ΚΑΛΕΣΜΑ συμμετοχής στις κεντρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και πέραν τούτου, παροτρύνουμε τους αναγνώστες να αναζητήσουν τα ιστορικά γεγονότα στην πληθώρα των εντύπων δημοσιευμάτων, των διαδικτυακών αναρτήσεων και της σχετικής βιβλιογραφίας, που έρχονται να συμπληρώσουν τις σελίδες των θλιβερών γεγονότων που έπληξαν κατά καιρούς τον ελληνισμό, αυτή τη φορά με την γενοκτόνο πολιτική των νεοτούρκων σε βάρος των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, που ξεκίνησαν την 19η Μαΐου 1919 (β΄φάση διωγμών για τους Ποντίους, η πρώτη αφορά στα έτη 1914-1918) και τελείωσαν με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 (13 έως 17 Σεπτεμβρίου). 
Σας γνωρίζουμε στη συνέχεια ότι:

Α.- Με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Σάββατο 16 Μαΐου- Δευτέρα 18 Μαΐου (Πλατεία Αριστοτέλους)
Ενημερωτικά περίπτερα της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ.

Κυριακή 17 Μαΐου Ώρα 12:00 
Ποδηλατοδρομία 
«Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη», από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ.

Τρίτη 19 Μαΐου (Πλατεία Αγίας Σοφίας)
Ώρα 18:30 Κεντρική εκδήλωση μνήμης – Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης – Κατάθεση στεφάνου.
Ώρα 19:00 Χαιρετισμός προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη και του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γεωργίου Παρχαρίδη. Ομιλία από τον Αμερικανό πολιτικό, σερίφη της κομητείας Μίντλεσεξ Μασαχουσέτης και αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν
Ώρα 20:00 Πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.
Β.- Στα πλαίσια των επίσημων εκδηλώσεων της πολιτείας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24η Μαΐου 2015:
- 10.00: Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.
- 11.00: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄Σ.Σ., Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους φορέων.

Ο Σύνδεσμός μας θα παραστεί με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του, την 19η Μαΐου 2015 στην εκδήλωση της Π.Ο.Ε. και την 24η Μαΐου 2015 στην εκδήλωση της Περ.Κεντρικής Μακεδονίας όπου και θα καταθέσει στεφάνι και καλεί τα μέλη του να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στους αναγνώστες της υπόλοιπης Ελλάδας, γνωρίζουμε ότι ανάλογες επίσημες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις την Κυριακή 24-5-2015 και όπου υπάρχουν Ποντιακοί Σύλλογοι, αλλά και με πρωτοβουλία λοιπών σωματείων, παρουσιάζεται επιπλέον δραστηριότητα όλο αυτό το διάστημα. Σας παροτρύνουμε να συμμετέχετε.    

Ενημερωτικά οι εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. για την Αθήνα έχουν ως εξής:

Κυριακή 10 Μαΐου-Τρίτη 19 Μαΐου (Πλατεία Συντάγματος)
Ενημερωτικά περίπτερα σωματείων Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Σάββατο 16 Μαΐου (Πλατεία Συντάγματος) Ώρα 20:00
Πολιτιστικό αφιέρωμα με θέμα: «Αρμένιοι , Ασσύριοι, Έλληνες – Τρεις πολιτισμοί δώρο στην ανθρωπότητα»
Κυριακή 17 Μαΐου Ώρα 11:00 
Ποδηλατοπορεία μνήμης. Με αφετηρία την πλατεία Κοραή στον Πειραιά και κατάληξη την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη.
Δευτέρα 18 Μαΐου (Πλατεία Συντάγματος) Ώρα 23:00
Ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της ΠΟΕ.
Τρίτη 19 Μαΐου (Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη)
Ώρα 18:30 Κεντρική εκδήλωση μνήμη και επιμνημόσυνη δέηση στα περίπτερα της Π.Ο.Ε.
Ώρα 19:00 Επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.
Χαιρετισμός προέδρου Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδας και Νήσων Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμός περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, ομιλία από τον αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής Εντουάρντ Σαρμαζάνοφ.
Ώρα 19:45 Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνου – Εθνικός ύμνος.
Ώρα 20:00 Πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος.
Κυριακή 24 Μαΐου (Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη)
Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της Εθνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Ώρα 10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας 67)
Ώρα 11:00 Ομιλία προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργου Παρχαρίδη
Ώρα 19:30 Επίσημη υποστολή της Εθνικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.