Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Μνημόσυνο στους πεσόντες του 1946 στο Λιτόχωρο Πιερίας


                    Δημητρίου Παπανικολάου 
                   Αντιστρατήγου ΕΛ.ΑΣ. ε.α. 


Ο Σύνδεσμός μας όπως κάθε χρόνο, μετέβη στο Λιτόχωρο Πιερίας, την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αποστράτων  Πιερίας προς τιμήν των νεκρών ηρώων Χωροφυλάκων και Στρατιωτών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άνανδρα τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαρτίου 1946 από "κομμουνιστοσυμμορίτες Ελασίτες" της περιοχής του Ολύμπου, οι οποίοι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση με βαρύ οπλισμό, κατ΄εντολή της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε., κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Λιτοχώρου προκειμένου να μποϋκοτάρουν και ή δυνατόν να ακυρώσουν τις εθνικές εκλογές οι οποίες είχαν προκηρυχθεί και θα πραγματοποιούνταν  την Κυριακή 31 Μαρτίου 1946.
Είναι γνωστό ιστορικά ότι το Κ.Κ.Ε. είχε αποκηρύξει τις εκλογές αυτές, τις θεωρούσε παράνομες και προέτρεπε τα μέλη του να προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες προκειμένου να ακυρωθούν.
Αρχηγός των συμμοριτών ήταν ο Ρώσιος ή καπετάν Υψηλάντης. Στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου υπήρξε δύναμη 23 Χωροφυλάκων υπό Ανθυπασπιστή και στρατωνίζονταν στρατιωτικό απόσπασμα εκ δέκα στρατιωτών υπό Ανθυπολοχαγό, το οποίο είχε αποσταλεί για συνδρομή προς ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Οι χωροφύλακες και στρατιώτες αμύνθηκαν κρατερώς. Η αριθμητική υπεροχή των κομμουνιστών και ο βαρύς οπλισμός(αυτόματα όπλα, εμπρηστικές χειροβομβίδες κ.λπ.) ανάγκασαν τους αμυνόμενους να εξέλθουν από το κτίριο το οποίο εφλέγετο και κατέρρεε. Εφονεύθησαν 7 Χωροφύλακες, 2 καταπλακώθηκαν από τα ερείπια και 3 απήχθησαν αιχμάλωτοι. Εφονεύθει επίσης ένας Λοχίας, ένας Στρατιώτης και μία γυναίκα.
Η επίθεση αυτή καταγράφεται ως η πρώτη πολεμική ενέργεια που σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 1949 με ήττα των κομμουνιστών.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα θεωρείται διεθνώς ως η πρώτη πράξη ψυχρού πολέμου στην μεταπολεμική ιστορία.
Τα μέλη του Συνδέσμου μας, μετέβησαν στην πόλη του Λιτοχώρου με μισθωμένο τουριστικό λεωφορείο. Παρακολούθησαν τη Θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου και  μετέπειτα μετέβησαν στο χώρο των εκδηλώσεων.


Ο κοςΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με την τιμητική
πλακέτα που απένειμε ο Σύνδεσμος Αποστρ/των
Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τρισάγιο υπό ιερέως στο μνημείο, ομιλίες από τον Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Α.Σ.Α., Αντιπρόεδρο της Ε.Α.Σ., τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Κατερίνης, αλλά και από τον μοναδικό εν ζωή, 93χρονο πλέον, της μάχης Ανθυπασπιστή ε.α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ . Ρίγη και μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε στα πλήθη η ομιλία του, η οποία υπήρξε μεστή και έστελνε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Στο χώρο των εκδηλώσεων συγκεντρώθηκαν πολλοί συνάδελφοι απόστρατοι από πολλές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και εψάλλει ο Εθνικός Ύμνος.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ.Σακονίδης κατέθεσε στεφάνι.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κος Σακονίδης (στο μέσον) στο Λαογραφικό Μουσείο
με τους εκπ/κούς κ.Χλεμέ και κ.Βασιλόπουλο
Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα οι απόστρατοι συνάδελφοι μεταβήκαμε στην ιστορική κωμόπολη του Κολινδρού Πιερίας. Εκεί μας ανέμενε ο Αντιστράτηγος ε.α. Τραούδας Βασίλειος, καταγόμενος από την πόλη αυτή, ο οποίος ανέλαβε την ξενάγηση και περιήγησή μας σε τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Επισκευθήκαμε τον Ι.Ν.του Αγίου Γεωργίου, βυζαντινό μνημείο με πολλά κτερίσματα, σπάνια αγιογραφία, ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλαιές εικόνες οι οποίες έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού, περιηγηθήκαμε στους χώρους του που παρουσιάζουν την ζωή σε διάφορες ιστορικές περιόδους των κατοίκων και ενημερωθήκαμε από τους εκπαιδευτικούς κους Χλεμέ Δημήτριο και Βασιλόπουλο Γεώργιο, οι οποίοι προσέφεραν στον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας, βιβλίο με τίτλο "Ιστορία του Κολινδρού".


Γευματίσαμε σε όμορφη ταβέρνα της κωμοπόλεως. Υπήρξε πλούσιο μενού για νηστεύοντες και μη, άφθονο καλό κρασί, επιδόρπιο και καλή μουσική. Ο συνάδελφος κοςΤραούδας Βασίλειος προσέφερε στον Πρόεδρό μας βιβλίο για τα εκατό χρόνια των Γιαννιτσών(1912-2012). 
Αφού απολαύσαμε το φαγητό, μεταβήκαμε στη γυναικεία Ι.Μονή Αγίου Αθανασίου η οποία βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία μέσα στη φύση, με πανοραμική θέα. Προσκυνήσαμε το καθολικό, ανάψαμε το κερί μας και στη συνέχεια μεταβήκαμε στο αρχονταρίκι όπου Αδελφές μας κέρασαν και η Αγία Ηγουμένη μας ενημέρωσε για την ιστορία του μοναστηριού. 
Αφού τελειώσαμε την επίσκεψή μας εκεί, απολαύσαμε ένα απογευματινό καφέ σε όμορφη καφετέρια πάνω στο λόφο και επιστρέψαμε στην πόλη μας. 
Ήταν μια ευχάριστη μέρα η οποία περιείχε πολλά στοιχεία.
Εκδρομή με απόδοση τιμών, προσκυνηματικό χαρακτήρα, επισκέψεις σε αξιοθέατα τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής αλλά και τέρψη.
Μέσα απ' τον ιστότοπό μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον απόστρατο συνάδελφό μας κ.Τραούδα Βασίλειο, ο οποίος ανέλαβε φιλότιμα να μας ξεναγήσει και να μείνει μαζί μας μέχρι τέλους. Βοήθησε σημαντικά στην υλοποίηση του προγράμματος που είχε καταρτιστεί από το Σύνδεσμό μας. 
Επίσης να ευχαριστήσουμε τον Ιερέα εφημέριο του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Κολινδρού, πατέρα Παναγιώτη Τιμαμόπουλο, που μας δέχτηκε και μας ενημέρωσε, καθώς και τους εκπαιδευτικούς κ.κ.Χλεμέ και Βασιλόπουλο  για τις πληροφορίες που μας έδωσαν στο Λαογραφικό Μουσείο. 
Θερμές ευχαριστίες και στην Αγία Ηγουμένη της Ι.Μ.Αγίου Αθανασίου για την φιλοξενία που μας παρείχε καθώς και στον οδηγό του λεωφορείου ο οποίος άψογα οδήγησε και μας επέστρεψε με ασφάλεια στον τόπο μας.
Με τον κ.Τραούδα (1ος από δεξιά)