Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν του Μουσχουντή

    Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, ώρα 11η πρωινή και στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν του Συνταγματάρχη Χωροφυλακής Μουσχουντή Νικόλαου. 
  Παρά την έγκαιρη προαναγγελία της εκδήλωσης και την υπενθύμισή της σε προγενέστερες εκδηλώσεις του Συνδέσμου και πάλι μόνο ένας ελάχιστος αριθμός μελών μας προσήλθε να συμμετάσχει στο πλευρό του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. 
    Είναι ίσως πλεονασμός να τονίζουμε σε κάθε αναφορά μας σε μνημόσυνο του Μουσχουντή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, αυτά που τον οδήγησαν μεταξύ των κορυφαίων του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής και των ελαχίστων που η υπηρεσιακή τους απόδοση έδωσε τόσα πολλά σε συνθήκες ειρήνης. Γι αυτό και δεν θα αναφερθώ και πάλι σ' αυτά (μπορείτε να διαβάσετε προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις), για να μην κουράσω, αλλά θα σχολιάσω με πικρία την ηχηρή απουσία.

 Για πολλούς από εμάς τους νεότερους αποτέλεσε ο Μουσχουντής μια υπηρεσιακή προγονική μορφή, της οποίας τα χαρακτηριστικά προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε. Μας έλειψαν ανάλογου "μεγέθους" προσωπικότητες στα χρόνια που υπηρετήσαμε, όχι επειδή οι "εποχές ήταν άλλες" αλλά επειδή τα "πάθη και τα ενδιαφέροντα" των στελεχών, είχαν πλέον μεταλλαχθεί και είχαν αγγίξει και συχνά εξομοιωθεί με τα αποδεκτά από μια κοινωνία που σφράγιζε με τον χειρότερο τρόπο την εποχή της. 

Οι εξαιρέσεις που υπήρχαν έστω και με σύγχρονα χαρακτηριστικά, έλαμψαν απλά ανάμεσα σε "άχρωμους" συναδέλφους τους κι επιβεβαιώνουν τον κανόνα.    


 Έχουμε μάθει στη χώρα μας και μας έχει γίνει πλέον συνήθεια να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τους άξιους, μετά θάνατον(τα αίτια πολλά και όλα ανθρώπινες αδυναμίες και ιδιαιτερότητες). Έστω όμως και αυτό "περιποιεί  τιμήν στους τιμώντες", κάτι που πλέον ούτε το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν ακολουθεί, πιστό σε οδηγίες της "Πολιτείας"(άλλως προς τι η απουσία ανάλογων εκδηλώσεων) αλλά ούτε  και  η συντριπτική πλειοψηφία των εν αποστρατεία στελεχών, που απαγκιστρωμένα από τις εντολές, έχουν ή θα έπρεπε να έχουν την ηθική υποχρέωση να τιμήσουν. -
            
         Στέργιος Σαββίδης
          Γεν.Γραμματέας του Συνδέσμου