Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Εορτασμός της «Ημέρας τιμής των αποστράτων»

Προσθήκη λεζάντας

Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, όπως έχει καθιερωθεί, ανήμερα του εορτασμού των Αγίων Πάντων, ο εορτασμός της «Ημέρας τιμής των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας».
Στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας μετά αρτοκλασίας,  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, την 11η Ιουνίου 2017, με την παρουσία της φυσικής ηγεσίας του Σώματος στην πόλη, των προσκεκλημένων των Στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, εκπροσώπων φορέων, των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου μας και του έτερου φορέα αποστράτων στη Θεσσαλονίκη και των μελών – αποστράτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Ακολούθησε η μετάβαση των προσερχομένων στην  «Αίθουσα τιμών» της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για την προγραμματισμένη μικρή δεξίωση, κατά μόνας ή με τα λεωφορεία που διέθεσε η Γ.Α.Δ.Θ. για τη διευκόλυνση της μετακίνησης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στη Λ.ΑΦ.Θ., περιλάμβανε :

    1)ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. κ.Τσουβάλα Κων/νου,  από        Αξιωματικό της Γ.Α.Δ.Θεσ/νίκης
    2)χαιρετισμό από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο       ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ Χρήστο
      3)χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας, κ.ΣΑΚΟΝΙΔΗ Γεώργιο
     4)χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της έτερης  Ένωσης αποστράτων, κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ  Γεώργιο
    5)απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Γ.Ε.Α.Β.Ε. στους δυο Προέδρους των Συνδέσμων – Ενώσεων αποστράτων 
    6)μικρή δεξίωση με την προσφορά καφέ και εδεσμάτων από «μπουφέ».   

Εκ μέρους του Συνδέσμου μας εκφράζουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, επισημαίνοντας τη θετική παρέμβαση – τροποποίηση στο πρόγραμμα, με την ανάγνωση της Ημερήσιας διαταγής και των χαιρετισμών στο χώρο της δεξίωσης.



Ομιλία - χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας, κ.Σακονίδη Γεώργιο

Αξιότιμοι, Κυρίες και Κύριοι, Επίσημοι Προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην αποστρατεία και στην ενέργεια.
Οι απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, τιμή, χαρά και συγκίνηση και αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη σημερινή εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμή μας η Ελληνική Αστυνομία, σε αναγνώριση της προσφοράς μας.
Αποδεικνύεται έτσι, ότι οι νεώτεροι που μας διαδέχθηκαν στο καθήκον, όχι μόνο δεν μας ξέχασαν, αλλά αντίθετα μας δείχνουν την εκτίμηση, την αγάπη και το σεβασμό τους και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε.
Εγώ προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για έναν επιπλέον λόγο, γιατί σήμερα μας τιμούν, ευρισκόμενοι σε ανώτατες θέσεις διοίκησης και ευθύνης, συνάδελφοι που υπήρξαν στενοί συνεργάτες μου στην ενέργεια .
Σήμερα οι αστυνομικοί στην ενέργεια και στην αποστρατεία, με τη εκδήλωση αυτή, σφυρηλατούν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ τους.
Οι απόστρατοι μέσα από τους συνδέσμους που ανήκουν, συμμετέχουν στα κοινωνικά, πολιτικά και εθνικά δρώμενα, ως ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες. Οι απόστρατοι δεν είναι απόμαχοι της κοινωνίας, αλλά ζωντανά κύτταρά της και εξακολουθούν να προσφέρουν και να συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές δράσεις και σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις .
Διαχρονικά οι αστυνομικοί, για τη διασφάλιση της ζωής, της τιμής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών, καταβάλλουν καθημερινά άοκνες προσπάθειες, με αυταπάρνηση και πίστη στο καθήκον, πληρώνοντας συχνά βαρύτατο φόρο αίματος.
Για την προσφορά τους αυτή οι αστυνομικοί, που έδωσαν και δίνουν τα πάντα για την πατρίδα και την κοινωνία, ποτέ δεν ζήτησαν ιδιαίτερη μεταχείριση, εξαιρέσεις και προνόμια, έναντι των άλλων πολιτών, αλλά ίση και δίκαιη αντιμετώπιση, βάσει της προσφοράς και του έργου τους.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ.Κωνσταντίνο Τσουβάλα ο οποίος αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Αποστράτων στην προσφορά του Αστυνομικού Σώματος και τη διαμόρφωση της διαχρονικής εικόνας της Ελληνικής Αστυνομίας, ζήτησε, με σχετική διαταγή που απέστειλε προς όλες τις υπηρεσίες, την απόδοση του σεβασμού που αρμόζει στους απόστρατους του Σώματος, απ' όλους τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, υποχρέωση που είναι προφανής και ηθικά και δεοντολογικά επιβεβλημένη και την οποία μελλοντικά, ως συνταξιούχοι πλέον, θα αναζητούν από τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Επίσης ζήτησε τη διαμόρφωση σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, ενός σταθερού, ειλικρινούς και συμβατού προς τους κανόνες που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και τις αρμοδιότητες του προσωπικού της, πλαισίου επικοινωνίας και συνεργασίας με τους απόστρατους, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην ίδια την Ελληνική Αστυνομία να αξιοποιήσει στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων που εκδηλώνει και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, τη γνώση και την εμπειρία των παλαιότερων μελών του αστυνομικού θεσμού, πρόταση που έχει υποβληθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τους απόστρατους. Τέλος θέλω να τον ευχαριστήσω διότι αντιμετωπίζει γενικά τα θέματα των αποστράτων με θετικό τρόπο ( εξέταση δυνατότητας εξεύρεσης γραφείων εντός των επιτελείων των Διευθύνσεων Αστυνομίας προς το σκοπό διάθεσης τους στις οικείες Ενώσεις ή Συνδέσμους Αποστράτων, η δυνατότητα χρήσης των παιδικών κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα για κάποια διαστήματα από τους απόστρατους για διακοπές αλλά και για τη διενέργεια συνεδρίων κλπ).
Είναι απαραίτητο λοιπόν και η Πολιτεία να αποδεικνύει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται πραγματικά - για τον αστυνομικό που καθημερινά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και προσφέρει στην κοινωνία , πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, χορηγώντας του τα απαραίτητα τεχνικά και οικονομικά μέσα, καθώς και τον αναγκαίο εξοπλισμό και παρέχοντας του την απαιτούμενη ηθική και πολιτική κάλυψη που χρειάζεται, αλλά και για τα στελέχη που αποστρατεύθηκαν αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη, αξιοποιώντας την εμπειρία τους και αποδίδοντας τους ότι κρίνεται απαραίτητο για την αξιοπρέπεια και την τιμή που τους αρμόζει και να μη τους οδηγεί στην απαξίωση και την εξαθλίωση.
Σήμερα οι απόστρατοι διακατεχόμαστε από αισθήματα απογοήτευσης, αδικίας, οργής και αγανάκτησης έναντι της πολιτείας για τη στάση και τη συμπεριφορά της απέναντι τους κι έτσι εμείς που πάντα υπηρετούσαμε την ισονομία, την ισοπολιτεία και την κοινωνική δικαιοσύνη προς όλους τους πολίτες, τα τελευταία χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να παλεύουμε για τα δικά μας δίκαια.
Δυστυχώς από την αρχή της κρίσης μας έχουν επιβάλλει πολλαπλές μειώσεις , μας απαξίωσαν και παρά τις υποσχέσεις για μη ύπαρξη άλλων μειώσεων και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, προχωρούν σε νέες και αβάσταχτες μειώσεις.
Στο βωμό του δόγματος ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι, μας εξομοίωσαν με όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων, αγνόησαν τις αποφάσεις του ΣτΕ ότι οι ΕΔ και τα ΣΑ ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και ότι χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε κράτος, αποσύνδεσε τις συντάξεις από το μισθολόγιο των εν ενεργεία, κατήργησαν τις στρατιωτικές συντάξεις και τις ενέταξαν στον ΕΦΚΑ, θέσπισαν επαχθείς ρυθμίσεις για τις συντάξεις των χηρών , ενέταξαν τον τομέα επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, το οποίο ήταν βιώσιμο στο ΕΤΕΑ ήδη ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο μετέφεραν και τα αποθεματικά του και προχωρούν σε νέες περικοπές, με τη φόρμουλα της προσωπικής διαφοράς, τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση του επιδόματος συζύγου και των οικογενειακών παροχών. Όμως κατά τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων»
Εμείς οι απόστρατοι δηλώνουμε σήμερα απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εν ενεργεία συναδέλφους μας, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τάξη, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη στους πολίτες. Δηλώνουμε ταυτόχρονα ότι θα αγωνιστούμε σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτE και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επανασύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές τους.
Κύριε Γενικέ Επιθεωρητά
Οι απόστρατοι σας ευχαριστούμε και πάλι για την τιμή που μας αποδίδεται με την καθιέρωση και πραγματοποίηση της σημερινής τελετής και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σας, όποτε μας ζητηθεί και θα στηρίζουμε το έργο της αστυνομίας.

Σας ευχαριστώ .



Ιστορικό εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ.

 H θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 3387 /2005 (Φ.Ε.Κ. Α-2240 ) και καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας  η Κυριακή των Αγίων Πάντων.  Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας.- 




Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα: