Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση από το Νομικό μας Σύμβουλο

Προσθήκη λεζάντας

Μισθολογικές προαγωγές αποστράτων αξιωματικών
 Το τελευταίο χρονικό διάστημα συνάδελφοι λαμβάνουν αποφάσεις από το ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις οποίες έγιναν δεκτές οι εφέσεις τους, για την ακύρωση της σιωπηρής απόρριψης από την Επιτροπή Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους των ενστάσεών τους, κατά της απόρριψης αιτήματός τους, για αναπροσαρμογή της σύνταξής τους, βάσει των διατάξεων των Ν.2338/2000 (άρθρα 5,6) και Ν.3016/2002 (άρθρο 37), για όσους έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία πριν από την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων και ζητούν να πληροφορηθούν περί του πρακτέου.
  Σύμφωνα με την άποψη του Νομικού Συμβούλου μας, επειδή με τις αποφάσεις αυτές απλώς αναπέμπεται η υπόθεσή τους στο ΓΛΚ, για να επανεξεταστεί το αίτημά τους και επειδή αυτό θα προβεί στην έκδοση νέας συνταξιοδοτικής πράξης, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία μεταβολή, γι αυτό συνιστά τη διεκδίκηση αυτών μόνο με την κατάθεση αγωγής.
 Παράλληλα και επιπλέον, μπορούν να υποβάλουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο αίτηση για δίκαιη ικανοποίηση, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, βάσει των άρθρων 1 έως 6 του Ν.4239/2014.
 Δηλαδή από την ημερομηνία κατάθεσης της έφεσης μέχρι την εκδίκαση αυτής να έχει παρέλθει ο εύλογος χρόνος, ο οποίος εκτιμάται από το Δικαστήριο.
 Προσοχή όμως, στην περίπτωση αυτή, η αίτηση πρέπει να ασκηθεί εντός προθεσμίας έξι μηνών από τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης του Δικαστηρίου και όχι από την ημερομηνία παραλαβής της.

Διεκδίκηση επιδομάτων - Διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών κ.ά. θεμάτων
   Ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί που αποστρατεύονται και στη συνέχεια, με ενδικοφανείς προσφυγές, επαναφέρονται στην ενέργεια, προαγόμενοι στον επόμενο ή μεθεπόμενο βαθμό και ενώ τους αποδίδονται αποδοχές ενέργειας, ΔΕΝ τους αποδίδεται το επίδομα ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, η ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ πέραν του πενθημέρου καθώς και τυχόν ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ και συνεπώς έχουν δικαίωμα διεκδίκησης μέσω αγωγής.
 Το ποσό το οποίο διεκδικείται ανέρχεται στις 5.000€ περίπου.
 Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση είναι η μη παρέλευση  διετίας από την ημερομηνία δημοσίευσης στο Φ.Ε.Κ. του αποκαταστατικού Π.Δ..
 Το ίδιο ισχύει και για όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας, για όσους αποστρατεύονται και επαναφέρονται στην ενέργεια, ύστερα από θετικές δικαστικές αποφάσεις.

Η παραπάνω ενημέρωση παρέχεται από τον  Νομικό Σύμβουλο του Συνδέσμου μας, κ.Πολύκαρπο Παπαδόπουλο(Φράγκων 14, Θεσ/νίκη), στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά περίπτωση, αλλά και για λοιπά συνταξιοδοτικά θέματα.